Honing tegen verkoudheid: Mythe of realiteit?

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 10:34

Verkoudheid, keelpijn en hoesten zijn veelvoorkomende klachten, vooral in de koude maanden. Veel mensen zoeken naar natuurlijke middelen om verlichting te vinden, en honing is een populaire keuze. Maar helpt honing echt tegen verkoudheid? In dit artikel onderzoeken we de eigenschappen van honing en hoe het kan bijdragen aan het verzachten van de symptomen van verkoudheid en keelpijn.

Honing tegen verkoudheid - Pure Honey

Inhoudsopgave

  1. Eigenschappen van honing
  2. Helpt honing tegen verkoudheid?
  3. Welk type honing kiezen?
  4. Honing in thee en andere dranken
  5. Rauwe honing vs. verwerkte honing
  6. Conclusie

 

Eigenschappen van Honing

Honing wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen en veelzijdige toepassingen. Het is een natuurlijk product dat verschillende voedingsstoffen bevat die bijdragen aan een gezond dieet. Hieronder een overzicht van wat honing precies bevat:

  • Vitamines: Honing bevat kleine hoeveelheid van verschillende vitamines zoals vitamine C, vitamine A, vitamine B3, vitamine B5 en biotine, die een rol spelen in het behouden van een gezond lichaam.
  • Mineralen: Naast vitamines bevat honing mineralen zoals magnesium, kalium, zink en jodium, die essentieel zijn voor verschillende lichaamsfuncties.
  • Natuurlijke suikers: Honing is rijk aan natuurlijke suikers zoals fructose en glucose, die energie leveren.

De combinatie van deze voedingsstoffen maakt honing een waardevolle toevoeging aan het dieet en gezonde leefstijl, hoewel het belangrijk is te benadrukken dat honing geen officieel geneesmiddel is.

 

Helpt honing tegen verkoudheid?

Hoewel er veel studies zijn uitgevoerd naar de mogelijke voordelen van honing bij verkoudheid, zijn de positieve resultaten officieel onvoldoende om dit te bevestigen. Mensen gebruiken toch honing vaak als een natuurlijk middel om ongemakken zoals keelpijn en hoesten te verlichten. Honing wordt vaak gewaardeerd vanwege zijn natuurlijke eigenschappen en verschillende toepassingen. Het toevoegen van honing aan thee of warme dranken kan een kalmerend effect hebben, en het biedt een gezonder alternatief voor geraffineerde suiker.

Honing wordt al sinds de oudheid zeer gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen en toepassingen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat honing geen officieel geneesmiddel is en geen vervanging voor traditionele medische behandelingen.

 

Welk type honing kiezen?

Bij het kiezen van de juiste honing is het belangrijk om te overwegen welke smaak en eigenschappen je zoekt. Vooral tijdens een verkoudheid kiezen mensen vaak voor honing vanwege de verzachtende en smaakvolle eigenschappen. Het is zeker de moeite waard om deze honingsoorten te proberen en te zien of ze voor jou effect hebben. Hier zijn vier populaire soorten honing die vaak worden gekozen bij verkoudheid:

  1. Lindehoning
  2. Boshoning
  3. Dennenhoning
  4. Arbutus honing

Probeer deze variëteiten en ontdek welke het beste bij jouw smaak past!

 

Bestel direct echte honing

Honing in thee en andere dranken

Een populaire manier om honing te gebruiken is door het toe te voegen aan thee of warme dranken. Thee met honing, vooral gecombineerd met gember en citroensap, kan een verzachtende werking hebben op de keel en helpen bij het losmaken van slijm.

Thee met honing en gember

Gember heeft zelf ook veel goede eigenschappen en veel toepassingen. Een warme drank met honing en gember kan dus dubbele voordelen bieden.

Citroensap en honing

Citroensap bevat vitamine C, wat kan bijdragen aan een betere weerstand. Een combinatie van citroensap en honing in een warme drank kan helpen om de symptomen van verkoudheid te verzachten.

Hier zijn enkele manieren om honing in je warme dranken te gebruiken:

  • Thee met honing en citroen: Voeg een eetlepel honing en het sap van een halve citroen toe aan een kopje warme thee.
  • Gemberthee met honing: Snijd verse gember in dunne plakjes en laat deze trekken in heet water. Voeg vervolgens honing naar smaak toe.
  • Warme melk met honing: Voor het slapengaan kan een glas warme melk met honing helpen bij het kalmeren van de keel en bevorderen van een goede nachtrust.

 

Rauwe honing vs. verwerkte honing

Voordelen van rauwe honing

Rauwe honing is niet verhit of gefilterd, waardoor alle voedingsstoffen en werkzame bestanddelen bewaard blijven. Dit betekent dat rauwe honing meer  vitaminen en mineralen bevat die bijdragen aan de gezondheid.

 

Waarom kiezen voor rauwe honing?

Bij voorkeur kies je voor rauwe honing van biologische oorsprong om te zorgen dat je alle voordelen van honing behoudt. Welk type honing je ook kiest, zorg ervoor dat het zo natuurlijk mogelijk is.

 

Verschillen tussen rauwe en verwerkte honing

  • Rauwe honing: Bevat alle oorspronkelijke voedingsstoffen en enzymen. Het kan een troebele uitstraling hebben en bevat soms stukjes honingraat of stuifmeel.
  • Verwerkte honing: Deze honey is verhit en gefilterd om een heldere, vloeibare substantie te krijgen. Hierbij gaan echter veel nuttige voedingsstoffen verloren.

Door te kiezen voor rauwe honing krijg je de meeste voedingsstoffen en voordelen binnen, wat een waardevolle aanvulling kan zijn op je dieet.

 

Conclusie

Hoewel honing niet officieel erkend is als geneesmiddel tegen verkoudheid, zijn er veel mensen die zweren bij de verzachtende werking van honing bij keelpijn en hoesten. Door de natuurlijke eigenschappen kan honing een nuttig natuurlijk middel zijn om de symptomen van verkoudheid te verzachten. Thee met honing, gember en citroensap is een eenvoudige en smakelijke manier om deze voordelen te benutten. Onthoud echter altijd dat honing geen vervanging is voor medische behandelingen en raadpleeg bij ernstige klachten altijd een arts.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschapelijke bronnen en literatuur

  1. Natural remedies: Can honey really help cure a cold? (https://www.sciencefocus.com/news/natural-remedies-could-honey-help-cure-a-cold)

  2. Honey for treatment of cough in children (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/)

  3. Comparing the Effectiveness of Honey Consumption With Anti-Cough Medication in Pediatric Patients: A Systematic Review (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9583571/)
  4. 13. Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. Abuelgasim H, Albury C, Lee J. BMJ Evid Based Med. 2021;26:57–64. 
  5. Bogdanov, S. (2014). Honey in medicine. Bee Product Science, (February), 1–24.
  6. Paul IM, Beiler J, McMonagle A, Shaffer ML, Duda L, Berlin CM., Jr Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007;161(12):1140–6. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.