Honing wordt met verschillende namen op de markt gebracht. Dat heeft er mee te maken dat honing van talloze soorten nectar gemaakt kan worden. Nectar zit in bloemen en de bloem geeft de naam aan de rauwe honing. Pas als een honing van de imker voor een vast percentage is gemaakt uit de nectar van een bepaalde bloem, mag deze de specifieke naam dragen. Zo is lindehoning voor een bepaald percentage gemaakt van de nectar van de linde. Bloemenhoning of fruit honing zijn meer algemene termen. Het komt er feitelijk op neer dat de bijen voor deze honingproducten meerdere soorten nectar hebben gebruikt. De honing is van net zo hoge kwaliteit, al heeft hij een smaak die minder makkelijk naar één nectar is te herleiden.
Welke soort honing wil je kopen?
Ken je heidehoning al? Heidehoning is een echte honing met een pittige smaak en een vol bruine kleur. Omdat de honing wat pittiger is, kan deze dunner worden gesmeerd. Ook wel de “koning van de honingsoorten” genoemd. Goede heidehoning is stijf: keer je de pot om, dan zou de gelei er niet uit mogen lopen. Van begin augustus tot aan half september worden de bijenvolken op de heide gezet. Heideraathoning is een echte delicatesse, onder meer omdat deze maar een paar weken in het jaar te verkrijgen is. Fruit honing is een andere soort Nederlandse honing met een minder zoete, maar meer fruitige smaak. Deze honing is juist weer licht van kleur en zal niet snel kristalliseren. De nectar is afkomstig van echte fruitbomen.
De charme van bloemenhoning
Bloemenhoning wordt door heel veel mensen als lekker ervaren. Bloemenhoning wordt van een mengeling van nectar soorten gemaakt. De smaak van bloemenhoning kan – vanwege de samenstelling van bloemen – per jaargetijde aardig wat verschillen. Bloemenhoning is een echte aanrader voor wie nog nooit honing heeft gegeten, of voor wie geen uitgesproken voorkeur heeft.
Weelde aan honingsoorten
Lindehoning is een rauwe honing die afkomstig is van de nectar in de lindeboom. De linde geeft alleen nectar als de temperatuur aangenaam is. Het bijzondere van lindehoning is dat deze een geelgroene of donkergele kleur heeft en een smaak die een klein beetje aan mint doet denken. Ook lindehoning zal niet snel kristalliseren. Al bekend met acaciahoning? Deze is geurig en zacht. Ze zal evenmin snel kristalliseren. Acaciahoning wordt vaak gebruikt in de koffie of thee.
Reactie plaatsen
Reacties