Wat is crème honing? 6 voordelen van crème honing

Gepubliceerd op 19 april 2023 om 08:00

Iedereen kent de goudkleurige, doorzichtige, vloeibare rauwe honing. Maar ben je ook bekend met het fenomeen crème honing? Het verschil tussen beide honingsoorten zit hem niet alleen in textuur, maar ook in kleur. Crèmehoning is namelijk niet doorzichtig of goudkleurig, maar heeft juist een melkachtige teint. 

Wat is crème honing? Pure Honey

Inhoudsopgave:

  1. Wat is crèmehoning?

  2. De productie van crème honing

  3. De honing wel of niet enten?

  4. Gekristalliseerde of crèmehoning?

  5. Hoe wordt crèmehoning gemaakt?

  6. Hoe snel kristalliseert honing?

  7. De structuur van crème honing intact houden

  8. Verschillende soorten crèmehoning

Wat is crèmehoning?

Crèmehoning kent ook andere toepassingen dan vloeibare honing. Je gebruikt hem minder snel in kwark, yoghurt of andere desserts. Op de boterham of cracker daarentegen, is crème honing een echte aanrader. Ben jij benieuwd hoe crèmehoning precies gemaakt wordt? Dat is wat je in dit artikel gaat ontdekken. We leggen het je met liefde uit.

De productie van crème honing

Men laat crèmehoning heel bewust kristalliseren. Alle soorten honing kristalliseren overigens na verloop van tijd. Hoeveel tijd hier precies overheen gaat, is afhankelijk van de precieze samenstelling van de honingsoort en de temperatuur waarop deze is opgeslagen. Om de crème structuur te bereiken, wordt fijn gekristalliseerde honing met nog vloeibare honing gemengd. Het mengsel van zowel vloeibare als gekristalliseerde honing wordt over een periode van meerdere dagen meerdere malen geroerd.

Een ervaren imker houdt dit gehele proces nauwlettend in de gaten. De roering bepaalt immers de uiteindelijke geur- en smaaksensatie. Als de crèmehoning voldoende geroerd is, is hij smeuïg, zacht en prima smeerbaar. Overigens zijn bepaalde honingsoorten (zoals zonnebloemhoning) van nature crèmevormig.

Bestel direct pure creme honing

De honing wel of niet enten?

Enten staat voor vermenging. Je kunt crème honing maken door vloeibare honing en gekristalliseerde honing te vermengen, maar ook honing die net begint te kristalliseren (zonder vermenging) dagelijks enkele malen roeren om het gewenste resultaat te bereiken. Als je de honing van de imker gaat mengen en roeren, maak je de grotere honing kristallen in feite stuk. In crème honing bevinden zich uitsluitend fijne kristallen.

Mechanisch de grote kristallen stuk maken doe je met behulp van bijvoorbeeld een vijzel of mixer, maar is wel intensief werk. Een makkelijkere wijze is eerst een beetje crème honing maken en dit vervolgens met weer vloeibaar gemaakte echte honing mengen. Let wel op: roer de honing niet vaker dan nodig, anders gaan er geurstoffen verloren. Een bijkomend probleem is dat het vochtgehalte van de honing kan oplopen. Als dit boven de 20% uitkomt, kan de honing gaan gisten en zelfs bederven.

Cremehoning apparat - Pure Honey

Gekristalliseerde of crèmehoning?

Als de kristallisatie op natuurlijke wijze plaatsvindt, herken je dit door de grote kristallen. Als een imker bewust crèmehoning produceert, zijn de kristallen fijner. Waar gekristalliseerde honing vlekkerig van kleur is en een textuur als appelmoes heeft, is crème honing egaal en witgeel van kleur. Crèmehoning lijkt sterk op chocoladepasta en is ook prima smeerbaar op brood. In onze webshop bieden wij ook heerlijke crème honing met cacao aan!

Hoe wordt crèmehoning gemaakt?

Je mixt vloeibare honing met gekristalliseerde honing van de imker. Hiervoor dien je eerst de kristallen fijn te maken. Dit doe je met behulp van een vijzel. Het vijzelen neemt makkelijk 5-15 minuten in beslag. Overigens kun je net zo lang doorgaan tot je de kristallen zelf fijn genoeg vindt. Let er op dat de honing waarvan je crème honing gaat maken goed vloeibaar is. Deze mag niet warm zijn, omdat de kristallen van de gemengde honing dan zullen smelten.

Hou een temperatuur van tussen de 15-20 graden aan. Voor het maken van crème honing maak je gebruik van de gevijzelde houding. 100 gram fijngemaakte honing is goed voor 1 kg crème honing. Zorg ervoor dat je alles mooi verdeelt en roert. Laat geen luchtbelletjes toe in de puur honing. Vervolgens dien je een aantal maal daags te roeren: als je het handmatig doet, drie keer. Doe dit bijvoorbeeld elke zes uur (stel een wekker in) en doe het 5-15 minuten per keer.

Maken van crème honing - Pure Honey

Hoe snel kristalliseert honing?

Hoe snel honing kristalliseert is afhankelijk van de verhouding fructose/glucose in het product. Alleen de glucose kristalliseert namelijk. De fructose doet dat niet. De verhouding tussen fructose en glucose wordt bepaald door de bloemsoort waaruit de bijen stuifmeel winnen. Met het vochtgehalte zit het altijd wel goed. De bijen zorgen er namelijk zelf voor dat de vloeistof indikt en het vocht uit hun nectar trekt.

Pas als het vochtgehalte rond een percentage van 17-18% zit, zullen zij hun cellen verzegelen. Dit vochtgehalte percentage is precies het percentage waaronder je rauwe honing moet opslaan om het lang houdbaar te maken.

De structuur van crème honing intact houden

Het is de imker die zich inspant om de structuur van de crèmehoning intact te houden. Zou de honing niet regelmatig geslingerd en omgeroerd worden, dan ontstaat na verloop van tijd immers een massief hard blok. Regelmatig roeren en slingeren breekt de beginnende kristalstructuur.

Om de beste crèmehoning te krijgen, wordt de honing geroerd als deze al gedeeltelijk een fijne kristalstructuur heeft. Tijdens het roeren zal de niet-gekristalliseerde honing de structuur van de fijne kristallen overnemen. Hierdoor ontstaat een smeerbaar geheel.

Verschillende soorten crèmehoning

Brongebruik

  1. Kłębukowska, L., Durak, A., & Krzyżanowska, J. (2015). Nutritional and pro-health properties of creamed honey. Journal of Apicultural Science, 59(2), 51-58.

  2. Huang, W. Y., Cai, Y. Z., Zhang, Y., & Natural, Product. (2010). Review of the antioxidant effects of polyphenols. Polyphenols in human health and disease, 2, 199-218.

  3. Jaganjac, M., Tihana, Ž., Čupić, T., Anđelka, M., & Maja, P. (2019). The nutritional and medicinal properties of honey: a review. Bosnian Journal of Basic Medical Sciences, 19(3), 214-221.

  4. Bogdanov, S. (2017). Honey as nutrient and functional food: a review. Bee Product Science, 1(1), 1-13.

  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12545124/
Best verkocht - Pure Honey

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.