Kan honing bederven? 5 handige tips hoe je honing moet bewaren

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 08:00

De vraag ligt wellicht op het puntje van je tong: kan honing bederven? We kunnen de vraag kort en lang beantwoorden. Het korte antwoord: nee. Het lange antwoord: nee, tenzij… Honing is een bijzonder fijn en fraai product. Als rauwe honing op de goede manier geproduceerd en opgeslagen wordt, is het product in principe onbeperkt houdbaar (langer dan jij in leven bent, dus). 

Raathoning

Daar staat tegenover dat lang niet alle honing op de juiste manier geproduceerd wordt en onbeperkt houdbaar is. Honing zal ook wel degelijk over de datum gaan als je het niet goed bewaart. Zo is honing bijvoorbeeld minder geschikt voor in de diepvries of zelfs maar in het koelvak. In principe geldt het voorschrift dat suikerrijk broodbeleg tot één jaar en mogelijk zelfs langer goed blijft dan na de houdbaarheidsdatum. Let op: van rechtswege is het verplicht op alle voedingsmiddelen een houdbaarheidsdatum te plakken, zelfs al klopt deze niet echt.

Inhoudsopgave:

  1. Hoe herken je bedorven honing?

  2. Houdbaarheid imker- en supermarkthoning

  3. Pas op met heet geperste honing

  4. Is hard geworden honing niet meer goed?

  5. Harde honing weer vloeibaar maken

  6. Hoe zit het dan met de smaak?

  7. Honing op de goede manier bewaren

  8. Hoe zit het met het vochtgehalte?

  9. Als honing gaat gisten

  10. Dus: is rauwe honing eeuwig houdbaar?

Hoe herken je bedorven honing?

Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet. Het kan natuurlijk altijd dat er sprake is van bijvoorbeeld een productiefout. Je dient er in ieder geval niet blind vanuit te gaan dat de honing nog goed is, zeker niet als deze al enkele jaren in je keukenkastje staat. Blijf goed kijken, ruiken en eventueel ook proeven. Als de honing bedorven is, merk je dat binnen de kortste keren.

 

Houdbaarheid imker- en supermarkthoning

Er bestaan vaak grote verschillen in kwaliteit tussen supermarkt- en imkerhoning. Honing van de imker is puur natuur, voldoet aan de hoogst mogelijke voorschriften en is bovendien vaak biologisch. Met honing uit de supermarkt wordt nogal eens gesjoemeld. De goedkope bloemenhoning bestaat bijvoorbeeld uit verschillende honingsoorten die met elkaar vermengd zijn. Vaak zijn deze honingsoorten uit verschillende landen en streken afkomstig.

Liefst 40% van alle honing op de Nederlandse schappen is afkomstig uit China. Controleer het etiket van de supermarkthoning goed. Aan een gedeelte van de (vaak goedkopere) honing is goedkope suikersiroop toegevoegd. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het product.

 

Bijenkast

Pas op met heet geperste honing

Honing uit de supermarkt wordt nogal eens te heet geperst. Dat is helemaal geen goed teken, want als de honing te heet wordt geperst, gaan alle werkzame enzymen in het product verloren. De voedingsstoffen verdwijnen, terwijl alleen de suikers overblijven. Sowieso bestaat honing al voor een heel groot gedeelte uit suiker.

Maar als je deze te ver verhit, blijf je dus met een potje vloeibare (ongezonde) suiker achter. Op het proces van persing is in Nederland geen controle. De supermarkthoning is voor het overgrote deel uit het buitenland afkomstig. Het komt bijna nooit voor dat honing zonder tussenkomst van de fabriek in de Nederlandse supermarkt belandt. Helaas is dat zelfs voor biologische honing het geval.

 

Bestel direct rauwe honing

Is hard geworden honing niet meer goed?

Van rauwe honing is bekend dat het na een bepaalde tijd hard wordt. Honing kristalliseert. Dit proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd. Als de honing hard wordt, heeft dat helemaal niets met de houdbaarheid te maken. Het is juist zo dat alleen honing van hoge kwaliteit kristalliseert.

Verwarmde of gepasteuriseerde honing zal niet zo snel hard worden, maar dat is dus eigenlijk een makke. Dat de honing hard wordt, is volkomen natuurlijk. Wel is het zo dat de ene honingsoort sneller kristalliseert dan de andere. Dit ligt aan de temperatuur waarbij de honing bewaard wordt, maar ook aan de verhouding tussen glucose en fructose in het product.

 

Vloeibare honing

Harde honing weer vloeibaar maken

Hard geworden honing kan je op eenvoudige wijze weer vloeibaar maken. Dit kun je op verschillende manieren doen: hem in de zon of op de verwarming zetten of hem op maximaal 40 graden in de oven te verwarmen. Verwarm hem in ieder geval niet in de magnetron. Hierdoor gaat namelijk een groot deel van de mineralen, vitamines en enzymen verloren. In onze webshop kunt U honing uit verschillende landen kopen, honing uit Polen, honing uit Nederland , maar ook overheerlijk Griekse rauwe honing van Pure Honey.

Hoe zit het dan met de smaak?

Hoewel honing die één of meerdere keren is opgewarmd en weer vloeibaar is gemaakt, in principe veilig is voor gebruik, kan het wel zo zijn dat het verhitten enigszins ten koste gaat van de smaak. Als de honing al wat ouder is, zal de kwaliteit van de werkzame stofjes – de vitamines, mineralen, enzymen – er ook op achteruit gaan. Daar is helaas niets aan te doen.

 

Honing op de goede manier bewaren

We hebben al geconstateerd dat hard geworden honing geen enkel probleem is. Je kunt deze in een handomdraai weer vloeibaar maken, zonder dat dit ten koste gaat van de houdbaarheid. Het hoge suikergehalte maakt honing zeer lang houdbaar. Wat ook bijdraagt, is de zeer geringe hoeveelheid water in het product. Hierdoor hebben bacteriën en gisten geen kans zich in de honing te ontwikkelen. Belangrijk is natuurlijk dat je het vochtgehalte zo laag mogelijk houdt.

Ook de bewaartemperatuur speelt een grote rol. De ideale temperatuur voor het bewaren van honing is zo’n 15 graden honing. Bewaar hem in de warme maanden dus niet in de volle zon (tenzij je hard geworden honing weer vloeibaar wilt maken). Ook de vriezer en de koelkast zijn uit den boze, evenals plekken waar de temperatuur nogal wil schommelen. Verder dien je de honing in een lucht- en lichtdichte pot te bewaren.

Wist jij dat er verschillende soorten honing bestaan? Er zijn 2 hoofd categorieën van honing: Honing van nectar of honing van honingdauw

 

Hoe honing bewaren

Hoe zit het met het vochtgehalte?

Het is eigenlijk heel simpel: het vochtgehalte moet zo laag mogelijk zijn. Hoe meer vocht er bij de honing komt, hoe groter de kans op schimmel- en bacteriekweek. Probeer een vochtgehalte van 17% of minder aan te houden. Een vochtgehalte tot 20% kan nog net. Als het vochtgehalte boven de 20% uitkomt, zou de honing eigenlijk niet verkocht mogen worden. Een professionele imker let hier uiteraard goed op. Maar houden ze zich in je lokale supermarkt ook met het luchtvochtigheidspercentage bezig? Doe hier voor de grap eens navraag na.

 

Als honing gaat gisten

Als het vochtpercentage van honing boven de 20% uitkomt, bestaat er risico dat hij gaat gisten. Gistende honing is gelukkig gemakkelijk te herkennen. Deze heeft een scherpe, zure alcoholgeur en een schuimlaagje op het product. Je kunt gistende honing het beste weggooien.

 

Dus: is rauwe honing eeuwig houdbaar?

Ja dus. Mits je honing goed produceert en opslaat, wel. Wist je dat er in de tombe van Toetanchamon afgesloten honingpotten zijn gevonden van ruim 3.000 jaar oud? De rauwe honing kopen was nog altijd goed. Nu zal niemand zich hieraan wagen. Bovendien zal de smaak er aardig op achteruit zijn gegaan. Maar toch: natuurlijke honing is een product met een heel lang leven.

 

Gebruikte bronnen:

  1. Schramm, D. D., Karim, M., & Schrader, H. R. (2003). Honey with high levels of antioxidants can provide protection to healthy human subjects. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(6), 1732-1735.

  2. Alvarez-Suarez, J. M., Tulipani, S., Romandini, S., Bertoli, E., & Battino, M. (2010). Contribution of honey in nutrition and human health: a review. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 3(1), 15-23.

  3. Moore, O. A., & Ojo, O. O. (2014). The antibacterial activity of honey on Helicobacter pylori. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 13(2), 175-179.

  4. Bogdanov, S., Ruoff, K., Persano Oddo, L., & Martin, P. (2004). Physico-chemical methods for the characterisation of unifloral honeys: a review. Apidologie, 35(S1), S4-S17.

  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31963290/
Populaire producten

Reactie plaatsen

Reacties

Johan
7 maanden geleden

het product honing in de winkel maar ook in de landwinkel is vlgs mij 1 grote fabel.. hoe kan een bijenkast nou enorm veel potten honing leveren zonder de honing flink te mengen met van alles en nog wat.. je betaalt daar veel geld voor een pot suiker