Honing bij diabetes: mag het of niet?

Gepubliceerd op 14 juli 2024 om 10:45

Diabetes is een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft, waarbij het beheer van de bloedsuikerspiegel centraal staat in de behandeling en het dagelijks leven. Een veelgestelde vraag is hoe natuurlijke producten zoals rauwe honing passen binnen een diabetesdieet. Deze blog duikt diep in de wereld van honing en suikerziekte, met een focus op hoe dit natuurproduct de bloedsuikerspiegel beïnvloedt en wat mensen met diabetes moeten weten.

Honing bij diabetes - Pure Honey

Inhoudsopgave

  1. Honing en bloedsuikerspiegel.
  2. De voedingswaarde van honing.
  3. Adviezen voor diabetespatiënten.
  4. Honing versus suiker: Een vergelijking.
  5. Praktische tips voor het gebruiken van honing.
  6. Conclusie: diabetes en honing.

 

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

 

Honing en bloedsuikerspiegel

Honing bevat natuurlijke suikers zoals glucose en fructose. Voor mensen die hun inname van suiker willen beheren, is het belangrijk om te begrijpen hoe verschillende voedingsmiddelen, inclusief honing, kunnen bijdragen aan hun totale suikerconsumptie. Honing heeft een glycemische index (GI) die verschilt van gewone suiker.

 

De voedingswaarde van honing

Het begrijpen van de samenstelling van honing kan helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes over het opnemen ervan in je dieet.

  • Calorieën en koolhydraten: Elke eetlepel honing bevat ongeveer 17 gram koolhydraten en 60 calorieën, wat belangrijk is om in gedachten te houden bij het tellen van de dagelijkse inname.
  • Voedingsstoffen: Honing biedt ook kleine hoeveelheden vitamines, mineralen en natuurlijke enzymen, die bijdragen aan de algehele voedingswaarde.

 

Adviezen voor diabetespatiënten

Mensen met diabetes type 1 en type 2 moeten mogelijk extra aandacht besteden aan hun voeding, inclusief het gebruik van honing. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te overleggen over het dieet en de inname van suikerhoudende producten.

 

Honing versus suiker: Een vergelijking

Bij het vergelijken van honing en traditionele suiker is het nuttig om te weten dat honing kleine hoeveelheden vitamines en mineralen bevat. De glycemische index van honing verschilt ook van die van gewone suiker, wat een overweging kan zijn bij voedingskeuzes.

 

Praktische tips voor het gebruiken van honing

Voor diegenen die honing willen opnemen in hun dieet, zijn hier enkele tips om rekening mee te houden:

  • Matiging is cruciaal: Honing moet met mate geconsumeerd worden als onderdeel van een gebalanceerd dieet.
  • Monitoring: Het kan nuttig zijn om te volgen hoe verschillende voedingsmiddelen passen in je dagelijkse voedingspatroon.

 

Conclusie: diabetes en honing

Bij het integreren van honing in een dieet is het belangrijk om inzicht te hebben in de totale suiker- en calorie-inname. Honing is een natuurlijk product dat met zorg en in gematigde hoeveelheden geconsumeerd dient te worden. Raadpleeg altijd een specialist voor advies op maat.

Lees ook andere artikelen

 

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

 

Wetenschapelijke bronnen en literatuur

  1. Honey's effects on diabetes and blood sugar (https://www.webmd.com/diabetes/honey-diabetes)
  2. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817209/)

  3. Erejuwa O. O., Sulaiman S. A., Wahab M. S. Fructose might contribute to the hypoglycemic effect of honey. Molecules2012;17(12):1900–1915. doi: 10.3390/molecules17021900. 
  4. Agrawal O. P., Pachauri A., Yadav H., et al. Subjects with impaired glucose tolerance exhibit a high degree of tolerance to honey. Journal of Medicinal Food2007;10(3):473–478. doi: 10.1089/jmf.2006.070.
  5. Soylu M., Atayoğlu T., Incaç N., Silici S. Glycemic index values of multifloral Turkish honeys and effect of their consumption on glucose metabolism. Journal of Apicultural Research2015;54(3):155–162.
  6. Rasad H., Dashtabi A., Khansari M., et al. The effect of honey consumption compared with sucrose on blood pressure and fasting blood glucose in healthy young subjects. Global Journal of Medicine Research and Studies2014;1(4):117–121. [PDF]

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.