Wat is bijenbrood? Ontdek de voordelen en voedingswaarde van bijenbrood

Gepubliceerd op 12 juli 2024 om 09:05

Bijenbrood is een bijzonder en voedzaam product, geproduceerd door bijen. Hoewel het niet zo bekend is als honing, heeft bijenbrood veel waardevolle eigenschappen die het uniek maken. In dit artikel ontdekken we wat bijenbrood is, hoe het wordt gemaakt en wat de voordelen zijn.

Wat is bijenbrood? Pure honey

Inhoudsopgave

  1. Wat is bijenbrood?
  2. Hoe maken bijen bijenbrood?
  3. Voedingswaarde van bijenbrood
  4. Toepassingen en gebruik van bijenbrood
  5. Is bijenbrood gevaarlijk?
  6. Bijenbrood kopen
  7. Conclusie

 

Wat is bijenbrood?

Bijenbrood, ook wel bekend als perga, is een door bijen gefermenteerd mengsel van stuifmeel (bijenpollen), nectar en bijenspeeksel. Bijen slaan het stuifmeel op in hun raat, waar het wordt afgedekt met een dun laagje rauwe honing en bijenwas. Door het fermentatieproces ondergaat het stuifmeel verschillende scheikundige processen, wat resulteert in een uniek en zeer voedzaam product.

 

Hoe maken bijen bijenbrood?

Bijen verzamelen stuifmeel van bloemen en vermengen het met hun speeksel en nectar. Dit mengsel wordt vervolgens in de bijenkorf opgeslagen in de raat, waar het ondergaat een fermentatieproces, aangedreven door enzymen uit het speeksel en maagsap van de bijen. Het opgeslagen stuifmeel wordt afgedekt met een dun laagje honing en bijenwas, waardoor het verder kan fermenteren. Tijdens deze fermentatie ontstaat melkzuur, wat helpt bij de remming van schimmels en micro-organismen, en bijdraagt aan de houdbaarheid van het bijenbrood.

 

Voedingswaarde van bijenbrood

Bijenbrood bevat een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen, aminozuren en biologisch actieve stoffen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen in bijenbrood:

  • Eiwitten: Bijenbrood is een rijke bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de groei en reparatie van weefsels.
  • Koolhydraten: De koolhydraten in bijenbrood leveren energie en ondersteunen de stofwisseling.
  • Vetten: Bevat gezonde vetten die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid.
  • Vitamines: Bijenbrood bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine C (ascorbinezuur) en andere micro-elementen die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid.
  • Mineralen: Mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer dragen bij aan de diverse lichaamsfuncties.
  • Aminozuren: Essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die noodzakelijk zijn voor diverse fysiologische processen.
  • Enzymen: Enzymen spelen een cruciale rol in de vertering en opname van voedingsstoffen.

 

 

Bestel direct bijenproducten:

Toepassingen en gebruik van bijenbrood

Bijenbrood kan op verschillende manieren worden geconsumeerd en heeft vele toepassingen:

  1. Dagelijkse inname: Een dagelijkse inname van 1-2 theelepels bijenbrood kan bijdragen aan de algehele voedingswaarde.
  2. Sporters: Bijenbrood is populair onder sporters vanwege de combinatie van verschillende biologisch actieve stoffen.
  3. Voedingssupplement: Bijenbrood kan worden gemengd met honing en andere voedingsmiddelen om de voedingswaarde te verhogen.
  4. Apitherapie: Als een apitherapie-product, wordt bijenbrood vaak gebruikt vanwege zijn voedzame eigenschappen.

 

Is bijenbrood gevaarlijk?

Hoewel bijenbrood veel voordelen biedt, is het belangrijk om te weten dat sommige mensen allergische reacties kunnen ervaren, vooral als ze gevoelig zijn voor bijenpollen of propolis. Bijenbrood bevat deze ingrediënten en kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met bijen- of pollenallergieën. Het is altijd verstandig om met een kleine hoeveelheid te beginnen en te kijken hoe je lichaam reageert. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts voordat je bijenbrood toevoegt aan je dieet.

 

Bijenbrood kopen?

Bijenbrood kopen is een geweldige manier om je dieet te verrijken met een natuurlijk, voedzaam product. Bij Pure Honey vind je bijenbrood van de hoogste kwaliteit, maar ook andere bijenproducten zoals bijen pollen, honing en propolis. Het bijenbrood dat wij aanbieden, is zorgvuldig geselecteerd. Voeg dit waardevolle voedingsmiddel toe aan je dagelijkse routine en profiteer van de rijke voedingswaarde en natuurlijke kracht van bijenbrood. 

 

Conclusie

Bijenbrood is een veelzijdig en voedzaam product dat door bijen wordt gemaakt uit een mengsel van stuifmeel, nectar en speeksel. Het ondergaat een fermentatieproces waardoor het een rijke bron wordt van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen, en aminozuren. Bijenbrood kan op verschillende manieren worden geconsumeerd en heeft toepassingen die variëren van sportvoeding tot apitherapie. De combinatie van verschillende biologisch actieve stoffen maakt bijenbrood tot een uniek en waardevol voedingsmiddel.

 

Lees ook andere artikelen

 

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

 

Wetenschapelijke bronnen en literatuur

  1. Bee Bread as a Promising Source of Bioactive Molecules and Functional Properties: An Up-To-Date Review (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8868279/)
  2. Bee Collected Pollen and Bee Bread: Bioactive Constituents and Health Benefits.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6943659/)
  3. Bee pollen and bee bread nutritional potential: Chemical composition and macronutrient digestibility under in vitro gastrointestinal system.(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814623002133)
  4. Kolayli S., Keskin M. Studies in Natural Products Chemistry. Volume 66. Elsevier; Amsterdam, The Netherlands: 2020. Chapter 7—Natural bee products and their apitherapeutic applications; pp. 175–196.
  5. Urcan A., Mărghitaș L.A., Dezmirean D.S., Bobiș O., Bonta V., Mureșan C.I., Mărgăoan R. Bulletin of the University of Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Volume 74 Academic Press; Cambridge, MA, USA: 2017. Chemical composition and biological activities of beebread-review. Animal Science & Biotechnologies.
  6. Dolezal A.G., Toth A.L. Feedbacks between Nutrition and Disease in Honey Bee Health. Curr. Opin. Insect Sci. 2018;26:114–119. doi: 10.1016/j.cois.2018.02.006.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.