Honingtaart recept: maak zelf een heerlijke honingtaart

Gepubliceerd op 16 februari 2025 om 09:37

Ben je op zoek naar een heerlijk honingtaart recept? Dan is de medovnik honingtaart precies wat je nodig hebt! Deze traditionele taart, ook wel bekend als medovik, bestaat uit meerdere dunne laagjes deeg en een romige vulling op basis van honing en zure room. Het resultaat is een luchtige en smeuïge taart met een subtiele honingzoete smaak. In dit recept leer je stap voor stap hoe je deze honingtaart maakt, inclusief handige tips voor de perfecte textuur en decoratie.

Honingtaart recepte - Pure Honey

Bereidingswijze honingtaart – stap voor stap recept

Ingrediënten voor de honingtaart

Voor deze heerlijke honingtaart heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor het deeg:

  • 150 g honing (bij voorkeur van Pure Honey)
  • 100 g suiker
  • 100 g boter of roomboter
  • 2 eieren
  • 1 tl baking soda
  • 400 g bloem (zeef de bloem voor een luchtig deeg)
  • 1 tl bakpoeder

Voor de vulling:

  • 400 g zure room
  • 200 ml slagroom
  • 100 g poedersuiker
  • 1 tl citroenrasp

Voor de decoratie:

  • Walnoten of honingraat
  • Eventueel bakpapier en een springvorm met taartband

 

Deeg voor de medovnik honingtaart maken

  1. Smelt de boter, honing en suiker in een pan op laag vuur. Roer regelmatig tot het mengsel kookt.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg de baking soda toe. Roer goed door, het mengsel zal iets gaan schuimen.
  3. Klop de eieren schuimig met een mixer en voeg toe aan het honingmengsel.
  4. Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder toe en kneed tot een zacht deeg.
  5. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en laat het even rusten.

 

Bestel direct rauwe honing

Taartlagen bakken en afkoelen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  2. Rol elk deel deeg uit tot een ronde plak van ongeveer 20 cm diameter.
  3. Leg de plakken op een bakplaat met bakpapier en bak ze één voor één in ongeveer 5-7 minuten.
  4. Laat de taartlagen afkoelen op een rooster.

 

Vulling en opbouw van de honingtaart

  1. Klop de slagroom met poedersuiker stijf met een handmixer.
  2. Meng de zure room en citroenrasp erdoor en klop tot een romige crème.
  3. Bestrijk elke laag taart met een dunne laag crème en stapel de laagjes op elkaar.
  4. Bedek de bovenkant en zijkanten van de springvorm met de overgebleven crème.

 

Taart afwerken en serveren

  1. Verkruimel een van de gebakken plakken en bedek de zijkanten van de taart met de kruimels.
  2. Bestrooi met walnoten of honingraat voor een mooie decoratie.
  3. Zet de taart in de koeling en laat minstens 6 uur rusten (bij voorkeur een nacht).
  4. Haal de taart uit de vorm en serveer ‘m met een kopje thee of koffie!

Wil je deze honingtaart langer bewaren? Hij is enkele dagen houdbaar in de koelkast en wordt zelfs nog lekkerder!

 

Wil je de beste honing kopen voor dit recept?

Voor de perfecte honingtaart heb je de beste honing nodig. Wil je hoogwaardige, natuurlijke honing bestellen? Bezoek dan onze WEBSHOP en kies uit een breed assortiment heerlijke honingsoorten. Zo maak je van jouw honingtaart een echte smaaksensatie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.